ΠΑΣΠ Οικονομικού

1η Δεκέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

01 Δεκεμβρίου 2018 In Αφιερώματα

Η 1η Δεκέμβρη καθιερώθηκε το 1988, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, μιας νόσου που οφείλεται αποκλειστικά στον ιό HIV, ο οποίος προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, το σύστημα δηλαδή που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε λοιμώξεις, νεοπλασίες και άλλες ασθένειες. Η διεθνής κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αποτυχία της να αντιμετωπίσει τις ολέθριες επιπτώσεις αυτής της μάστιγας που εξαπλώνεται ταχύτατα σε κάθε γωνιά της γης χωρίς να κάνει ταξικές, φυλετικές ή ηλικιακές διακρίσεις. Όλα τα μέτρα αντιμετώπισης στρέφονται στην πρόληψη και στην ορθή ενημέρωση, τόσο για την προφύλαξη όσο και για τον τρόπο μετάδοσης.

 

Τρόποι μετάδοσης του ιού HIV:
Με κάθε είδους σεξουαλική επαφή
Με την ανταλλαγή συριγγών και βελονών, μολυσμένων με τον ιό του AIDS
Από την έγκυο μητέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και του θηλασμού
Από μη επαγγελματικό τατουάζ και τρύπημα αυτιών
Από μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος

 

Ο εφησυχασμός και η απουσία κατάλληλης ενημέρωσης για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα - που αποτελεί θέμα ταμπού σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας - είναι οι αιτίες για τις αυξητικές τάσεις των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων ανάμεσα στους νέους. Η οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει μία κοινωνική εσωστρέφεια που δεν αφήνει περιθώρια παρά μόνο στερεότυπης και άτολμης ενημέρωσης. Οι νέοι λοιπόν, παρόλο που διαθέτουν περισσότερες πηγές ενημέρωσης, αποφεύγουν να συζητούν θέματα ταμπού όπως το AIDS, και στρέφονται στην κατ' επιλογήν πληροφόρηση, που από τα υψηλά ποσοστά νεολαίων οροθετικών στην Ελλάδα μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι είναι ελλιπέστατη ή ακόμα και πολλές φορές λανθασμένη.

 

Τρόποι προφύλαξης από τον ιό HIV:
απαραίτητη η σωστή και συστηματική χρήση προφυλακτικού
ενημέρωση σε ό,τι αφορά θέματα διαφυλικών σχέσεων
σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής
αποστείρωση οδοντιατρικών και χειρουργικών εργαλείων
αποφυγή της κοινής χρήσης βελονών

 

Τα περιορισμένα μέτρα προστασίας και οι υπηρεσίες υγείας που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων του ιού και των μολύνσεων λόγω των αυστηρών πολιτικών λιτότητας που έχουν υιοθετηθεί από την χώρα μας έχουν ως αποτέλεσμα η κοινωνία να διαχωρίζει τους οροθετικούς από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Ως ΠΑΣΠ Οικονομικού θεωρούμε ότι η υπάρχουσα κοινωνικό-οικονομική κατάσταση της χώρας, σε συνδυασμό με την εξάπλωση της νόσου του AIDS, δεν πρέπει να συμπαρασύρει τις ελπίδες μας για ένα παρόν γεμάτο ζωή και ένα μέλλον μακριά από προκαταλήψεις. Είναι ανάγκη να συστρατευτούμε όλοι στον αγώνα για την καταπολέμηση της μάστιγας του AIDS και στην εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη, την προφύλαξη, την εξέταση και την αντιμετώπιση της νόσου.

Το νόημα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS δεν είναι η «μνημόνευση» του προβλήματος μια φορά τον χρόνο, αλλά η στροφή προς την ενημέρωση ολοένα και περισσοτέρων κοινωνικών ομάδων.

 


Ενημέρωση = Πρόληψη


 

 

 

Last modified on Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2018 13:44
ΠΑΣΠ Οικονομικού

Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη - Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Αθήνας.

Η ΠΑΣΠ Οικονομικού είναι μια αυτόνομη φοιτητική συνδικαλιστική παράταξη που ιδρύθηκε το 1974 έχοντας ως κύριο στόχο τη στήριξη του φοιτητικού κινήματος και την προάσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του φοιτητή. Αν κάποιος θέλει να αναζητήσει την ιστορία της, θα συνειδητοποιήσει πως είναι συνυφασμένη με την ιδέα της πολυφωνίας, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και της στήριξης των αδύναμων και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Ως αυτόνομη φοιτητική παράταξη αγωνίζεται για ένα ζωντανό φοιτητικό κίνημα με πάγιες προοδευτικές αριστερές αξίες για ένα ξεκάθαρα δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο. Τοποθετεί το φοιτητή ως το πιο ενεργό κομμάτι της κοινωνίας συνολικά και ως εκ τούτου παίρνει θέση και αναλαμβάνει ενεργή δράση στα διάφορα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά ζητήματα που αναδεικνύει η κοινωνία. Διαβάστε περισσότερα...

Newsletter

Συμπλήρωσε την φόρμα παρακάτω για να λαμβάνεις όλα τα νέα της σχολής & της ΠΑΣΠ Οικονομικού στο email σου.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

  • Βασίλης: 6988481200
  • Κατερίνα: 698225237
  • Παναγιώτης: 6940383272
  • Στέλιος: 6946374054
  • Χρήστος: 6981463497

ΠΑΣΠ...Social

 

Videos & Photos

 

you  flickr copy

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αφιερώματα 1η Δεκέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS